Анальна тріщина

Що таке анальна тріщина?

Анальна тріщина (тріщина прямої кишки, тріщина заднього проходу) – дефект слизової оболонки анального каналу, що супроводжується болем, виділенням крові та спазмом сфінктера під час випорожнення. Про хронізацію процесу можуть свідчити больові відчуття не лише під час, а й після дефекації.

Не надаючи цьому особливого значення, хворому з анальною тріщиною загрожують серйозні ускладнення, в тому числі парапроктит та коліт. Саме тому, у разі появи будь-яких неприємних відчуттів та болю в області ануса, рекомендовано відвідати проктолога.

Причини анальних тріщин

Призвести до виникнення тріщини прямої кишки можуть:

  • геморой, особливо в хронічній формі;
  • часті проблеми з дефекацією (діареї та закрепи);
  • малорухливий, переважно сидячий спосіб життя;
  • вживання надміру гострої їжі;
  • зловживання алкогольними напоями;
  • механічні пошкодження прямої кишки.

Больові відчуття та дискомфорт в області анального отвору можуть бути пов'язані з іншими, досить серйозними захворюваннями, тому для встановлення точного діагнозу варто провести проктологічне обстеження, яке обов'язково включає: пальцеве дослідження та аноскопію (візуальний огляд анального каналу з використанням певних інструментів).

Лікування анальних тріщин

У випадках, коли анальна тріщина з'явилася нещодавно, для лікування може застосовуватись комплекс препаратів, що сприятимуть загоєнню та зніматимуть спазм. Додатково знадобиться корекція харчування хворого. Лікарі-проктологи рекомендують виключити газовані, алкогольні напої, а також усі продукти, що подразнюють стінки кишківника, перешкоджаючи одужанню. Якщо ж захворювання прямої кишки носить хронічний характер, лікар вдається до лікування хірургічними методами.

У медичному центрі «Імперіал Медіка» ведуть прийом досвідчені проктологи-хірурги, які допоможуть позбутись будь-яких «незручних» проблем, щоб Ви могли насолоджуватись життям без болю та дискомфорту!

Ми дбаємо про Ваше здоров'я!

Записатися на прийом до лікаря